Dependente – comportamentul de consum alimentar

Parcurgerea labirintului mintii poate conduce la declansarea emotiilor functionale si astfel la invingerea comportamentului adictiv nociv.
Dependentele… un subiect atat de controversat… multe, printre care si:fumatul, alcoolul, jocurile de noroc (vorbim aici si de jocul de carti) , dependenta de substante narcotice, comportamentul alimentar compulsiv.
Toate aceste lupte interne ce se duc intre instanta preconstienta(ce este mai bine sa fac) si cea inconstienta, pot scapa controlului constient nu de putine ori.
Astfel, se poate ajunge la trairea unor stari de tensiune interna ce poat avea un efect negativ asupra increderii si a stimei de sine, care pot avea in final de suferit.
Daca luam in vizor comportamentul alimentar compulsiv,cresterea in greutate poate avea ca efect si o scadere a stimei si a imaginii de sine a unei persoane,increderea in ea insasi si in propriile forte.
Pentru a ascunde problema pe care o poate concepe in legatura cu propria persoana, omul poate sa caute tot felul de explicatii cognitive,iar de multe ori chiar le gaseste,dar intr-un final o poate infrange in lupta cu kilogramele..
Acesti factori se pot exprima intr-un final in termeni de scheme cognitive care ruleaza in anumite moduri de shema cognitiva,de multe ori disfunctionale. Pentru a interveni asupra acestora,se are in verere tratamentul prin psihoterapie.
Datele clinice evidentiaza faptul ca simptomatologia psihosomatica gastrointestinala este corelata cu elementele de personalitate ale individului.
Alimentatia in exces poate fi folosita si pentru satisfacerea nevoilor emotionale care nu au fost indeplinite,in mod autolinistitor,iar la randul lor aceste obiceiuri alimentare poate influenta viata psihica a persoanei, producand efecte.
Vrei sa slabesti? Te invit sa stam putin de vorba si sa descoperim impreuna metodele cele mai potrivite prin care poti realiza acest lucru!
Ai efectuat deja o interventie chirurgicala? Este important sa vezi cum poti a spori succesul acesteia dupa efectuarea operatiei. Astfel, iti pot fi alaturi pentru a sustine dezvoltarea de noi obiceiuri alimentare,adoptarea unui stil de viață sănătos si sustinerea in timp a dezvoltarii noilor obiceiuri formate.
Aspectul extern al omului poate fi schimbat cu ajutorul chirurgiei bariatrice,insa schimbarea psihologica pozitiva este necesar sa o completeze pe aceasta.De aceea,consilierea psihologica este foarte importanta in tot acest demers de slabire.Echipa medicală ar trebui să cuprindă un endocrinolog, un chirurg, un dietician și un psiholog. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27188053
De apreciat si faptul ca,si imbunatatirea dimensiunilor de personalitate poate produce schimbari favorabile in ceea ce priveste comportamentul de consum alimentar.
Scopurile generale ale tratamentelor psihologice sunt:

-cresterea nivelului stimei de sine;
-scaderea in intensitate a anxietatii psihice;
-scaderea anxietatii somatice generale;
-scaderea nivelului de agitatie;
-scaderea nivelului de autodepreciere si a sentimentelor de vinovatie;
-scaderea dispozitiei depresive;
-obtinerea unui somn bun si odihnitor;
-scaderea in intensitate a simptomelor somatice generale;
-scaderea in intensitate a simptomelor gastrointestinale;
-scaderea in intensitate a simptomelor vulnerabilitatii in fata pericolelor potentiale;
-scaderea nivelului de sacrificiu de sine;
-scaderea nivelului de inhibitie emotionala/autocontrol exagerat;
-scaderea nivelului de standarde nerealiste/exigenta;
-scaderea nivelului de negativism/pasivitate;

Don`t copy text!
Scroll to Top